Introductie SFTox en Instructie e-learning 1. Wat is de SFTox
1 2
voltooid

De aanleiding van SFTox

Hoofdstuk
Geschreven door Erik Dekker
ongeveer 1 minuut om te voltooien

KRW-normen
Chemische stoffen tasten de waterkwaliteit aan. Oppervlaktewater bevat circa 100.000 chemische stoffen die daarin niet thuis horen. Waterbeheerders analyseren daarvan slechts een deel. Ze gebruiken daarbij lijsten met prioritaire en Nederland-specifieke stoffen. Prioritaire stoffen zijn in Europees verband aangewezen als bedreiging voor de waterkwaliteit. Nederland-specifieke stoffen zijn in Nederland vaak bedreigend. Voor deze in totaal 145 prioritaire en NL-specifieke stoffen is een wettelijke norm vastgelegd in de Kaderrichtlijn water (KRW).

Waarom KRW-normen?
De KRW levert een methode om de giftigheid van oppervlaktewater te beoordelen. Hiervoor worden gemeten concentraties getoetst aan milieukwaliteitsnormen (MKN). Er zijn normen beschikbaar voor oppervlaktewater en drinkwater. Watermonsters kunnen we toetsen aan de normen. Zo krijgen we een kaart van waar de normen per stof worden overschreden.

Exit fullscreen

Deze kaart toont niet of de verontreiniging ernstige of minder ernstige belemmeringen oplevert voor mens en milieu, waardoor prioritering van maatregelen niet mogelijk is. Ook daadwerkelijk herstel is onzichtbaar, totdat de concentratie weer aan de norm voldoet. De SFTox is er om de gradatie van belemmeringen en/of herstel te kunnen tonen. Bij overschrijding van de norm moet een waterbeheerder maatregelen nemen. De sleutelfactoren toxiciteit (SFTox) helpt om die maatregelen te prioriteren.

Wat is de SFTox?
Ecologische sleutelfactoren geven inzicht in de ecologische staat van een watersysteem. Er zijn verschillende sleutelfactoren die je kan zien in de onderstaande figuur:

Exit fullscreen

De Sleutelfactor Toxiciteit (SFTox) is één van de sleutelfactoren voor de praktijk van het waterbeheer. De SFTox is ontworpen om het complexe probleem van chemische verontreinigingen aan te pakken.

Waarom SFTox?
Het is onmogelijk voor alle bedreigende stoffen en hun mengsels grondig te analyseren wanneer ze bedreigend zijn. En het is onmogelijk om voor alle bedreigende stoffen goed onderbouwde waterkwaliteitsnormen (concentratienormen) op te stellen. Ook omdat er ieder jaar nieuwe stoffen bij komen. Daardoor kan het gebeuren dat de toxische effecten van stoffen waar nog geen normen voor zijn het waterleven belemmeren of de zuiveringsinspanning verhogen. Het gevolg is dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water niet gehaald worden. De SFT helpt om erachter te komen of de KRW-doelen gehaald worden.