Chemie 4. Interpretatie
1 2 3
voltooid

Interpretatie

Hoofdstuk
Geschreven door Erik Dekker
ongeveer 2 minuten om te voltooien

Hoe verder met de resultaten uit de rekentool?
De uitvoer geeft waarden van de toxische druk per plaats/tijd per stof. Elk monster wordt ingedeeld in één verontreinigingsklasse: blauw, groen, geel, oranje of rood. Met die gegevens kunnen we een kaart van Nederland maken, per stof, per stofgroep of voor de totale toxische druk. Bij hogere verontreiniging geven de msPAF- en PAF-tabel, inzicht in de stoffen die sterk bijdragen in een mengsel. De lijst met gemeten stoffen is vaak niet compleet, maar moet wel representatief zijn. Als er sprake is van niet-representatieve stoffenpakketten, zijn er doelgerichte data-analyse stappen nodig om de gegevens goed samen te vatten.

Bijvoorbeeld: als er in zes jaar en afwisseling is van een groot-klein-klein-groot-klein-klein meetpakket, dan betekent dat wel dat de berekende toxische druk hoger-lager-lager-hoger-lager-lager zal zijn. Dat betekent niet dat de toxische druk in het veld zo varieert. De toxische druk in het veld zal constanter zijn. Voor een goede interpretatie van de jaren met een kleiner meetpakket is een doelgerichte data-analyse – en samenvatting nodig. In het rapport van Postma et al. (2021) wordt hier een uitgebreid voorbeeld van gegeven. Het is bij een klein meetpakket logisch, om lage waarden te zien als onderschatting van de werkelijke toxische druk.

Bij de interpretatie van de resultaten voor een watersysteemverkenning is het belangrijk, dat de gebruiker de gegevens in Excel goed samenvat. Hierbij moet goed rekening gehouden worden met hoe de stoffenpakketten verschillen tussen plaatsen of momenten. Bij interpretatie van de resultaten moet er altijd rekening gehouden worden met de economische activiteiten die er in de omgeving van een monsterplek plaatsvinden. Economische activiteiten zijn vaak de emissiebronnen van de aanwezige toxische stoffen.
 
Wat nu?
De watersysteemanalyse moet voor chemische verontreinigingen behulpzaam zijn bij het snappen van het eventuele probleem met chemische verontreinigingen:

  • De “waar-vragen”:
    • Waar komt het voor?
    • Waar komt het vandaan?
    • Waar gaat het heen?
  • De “wanneer-vragen”:
    • Zijn er trends in de tijd?
    • Nemen ze toe?
    • Nemen ze af?
  • De “wat te doen-vragen”:
    • Waar en wanneer zijn maatregelen nodig
    • Welke maatregelen zijn (kosten)effectief inzetbaar?
    • Tegen welke stofgroepen en/of stoffen?
    • Kunnen maatregelen ook op het niveau van landgebruik worden genomen, omdat stoffen vaak samen worden geëmitteerd? Al deze mogelijke doelen zijn medebepalend voor hoe de monitoring wordt opgezet, en hoe de ruwe uitvoerdata worden geanalyseerd.
Is er ruimtelijke variatie in toxische druk? Hieronder zie je een samenvatting van resultaten als kaart. Hier zie je de toxische druk van Nederland (2013-2018). Een kaart laat vooral zien waar de toxische druk verhoogd is en welke stofgroepen daarbij een rol spelen.
Exit fullscreen

Is er een trend te zien?
Nieuwe economische activiteiten kunnen leiden tot achteruitgang van de waterkwaliteit. Maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren leiden juist vaak tot verbetering ervan. Het is dan ook wenselijk, dat de SFT2 inzichten kan geven in veranderingen in de tijd. Hier zie je een voorbeeld van de toxische druk over een langere periode. Het voorbeeld van De Dommel laat zien dat de waterkwaliteit sinds 1980 verbeterde. De variatie rond de trendlijn wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het weer. Een nat jaar zorgt voor meer uitspoeling en meer verdunning van metalen, terwijl een droog jaar het tegenovergestelde doet

Exit fullscreen